torsdag: dysfunktionalitet

Nu har min jacka anlänt hit till det dysfunktionella hemmet. Elementen funkar knappt, kylen har blivit en frys, vasken har stopp, mikrovågsugnen slutade funka ett tag, kranen läcker... ja, listan kan göras lång. Men vi trivs ändå bra här! Även om det har blivit en rejäl köldknäpp i Lyon, det gillas inte. Så fort man sticker näsan utanför dörren så förfryser man litegranna. Eller nej, helt och hållet.

Tur att vi har Monsieur Sympa som lyser upp vår vardag med sin närvaro och sitt leende och sin service-mindedhet. Han är helt klockren, en hotellägares drömanställde. Hur tusan skulle vi få löst alla problem med vårt rum som vi ändå har, om inte han fanns där och hela tiden försökte hjälpa oss så gott han kunde?! Han är helt enkelt Monsieur Sympa!
Nu ska vi ha lite förfest här hemma, flera klasskamrater och en och annan fransyska kommer hit. Och ja, jag hänger faktiskt lite med fransmän/fransyskor också! Idag var jag och fikade med en jättetrevlig fransyska som heter Geraldine. Men det verkar som att fransmännen tror att jag är äldre än vad jag är. Eller så attraherar jag äldre människor, jag vet inte. Men alla mina vänner här är flera år äldre än mig. Men det är ju gött.

Annars måste jag återigen slå ett slag för Mamma Mia - the movie. Framförallt scenen då de sjunger Lay all your love on me. Med simfötter. SIMFÖTTER. Och världens töntigaste dans. Och ja, jag kreverar av skratt varenda gång. Igårkväll när jag såg filmen igen låg jag vikt av garv och skrattårar i mer än en halvtimme, minst. I måndags var det likadant, fast av andra anledningar. Summa summarum:

Grammatikvecka + köldknäpp = Hysteriska skrattattacker med skrattårar och dubbelvikta, skakande kroppar.

måndag: ET

Så äntligen har det börjat, denna fantastiska två-veckorsperiod då vi ska få stifta lite närmare bekantskap med konjunktiv, verbtempus, infinitiv och andra saker som man kan götta sig med när det kommer till fransk grammatik.

Det enda som gör det någorlunda utståbart är ET, allas vår Elisabeth Tegelberg. Innan kändes det lite jobbigt att grammatikturbokaninen skulle komma hit, men som i ett kick är den känslan som bortblåst och nu känns det verkligen hur bra som helst med trygga, välvilliga, kunniga ET. Hon är verkligen en grammatisk klippa som guidar oss genom regeldjungeln där varje paragraf har minst 5 MÄRK. Vad skulle vi göra utan henne? Hon är dessutom den enda läraren här som inser att man behöver ha regelbundna pauser för att orka med allt slit. Nu känner man sig dessutom effektiv när man väl har lektion. Tacka vet jag ET!

Man vet att man är grammatikskadad när man börjar fundera över ifall "tacka" är konjunktiv, imperativ eller bara ett enkelt infinitiv. Inte okej!

Nåt mer positivt är väl att jag träffat en basist här som ska hjälpa mig att få spelningar. GÖTT! Akta er Frankrike, nu kommer jag och tar er med storm!

lördag: beaujolais

 

Mycket trötta efter sent filmtittande steg vi upp, vi fyra fruar som trafikerar rum 711,  och segade oss iväg till Place Lyautey där vi träffade resten av klassen och våra svenska lärare som hade flugit ner från Göteborg för att fira jubileumet att detta utbyte funnits i x antal år.

 

Lite sena, som det alltid blir här i Frankrike, kom vi iväg och alla studenter somnade medan de vuxna lärarna pratade på för glatta livet. Som sig bör alltså. Första stopp var ett ”litet” (bara för att jag jämför med vad som kom senare), svinkallt slott där greven visade oss runt och förklarade allt på snabb, obegriplig franska. Så vid det här laget var vi trötta, stelfrusna och till råga på allt väldigt hungriga. Men tro inte att det var dags för lunch i den varma solen än inte, vi är ju trots allt i la France, donc il faut qu’on ait un degustation du vin. Alltså vinprovning i vinkällaren bredvid de enorma vintunnorna. Dock var alla så otroligt hungriga så att det inte riktigt kunde uppskattas med alla fina Beaujolais-viner. Eller druvjuice, som i mitt fall. Att vi är i just Frankrike har ju sina fördelar annars, då det bjöds på baguette, brie och saussicon (torkad korv)

 

Iskalla kom vi upp ur källaren och försökte tina våra frusna kroppar i den stärkande solen sken. Det lyckades. Med picknickad mage och informerat intellekt angående fortsättningskursen satte jag mig tillsammans med de andra på bussen för att åka till världens finaste lilla by, helt i guld. Eller ja, alla husen var byggda med de gyllene stenarna som är så kännetecknande för denna region. Men det ser ut som guld och jag smälter. Vi hittade ett mysigt litet bohemcafé där vi värmde oss till behaglig värme medan vi tittade ut över landsbygden som var så häpnandsväckande vacker med alla berg och dalar, vinodlingar och små hus.

 

Efter en riskfylld passage med den stora bussen på en liten, trång gata så hamnade vi på nästa stopp, slottet med stort S. Det var nästan stört i hela huvudet så flådigt det var. Inte själva slottet i sig kanske, men allt som allt. Sen var det ju ett lyxhotell numera med fyra stjärnor. Vi fick en rundvisning i detta enorma rum där ett rum kostar 700 € natten, men om man vill så kan man köpa ”Exclusivity from 25 000 €”. They’ve gotta be kidding us?!?! 250 000kr. VEM har råd med det? Helt sjukt. Där vandrade vi i alla fall runt som kungar och drottningar och såg lyx och historia i ett. Som toppen på denna körsbärstårta med grädde och crème och mos och allt så bjöds vi på dricka samt brioche efteråt, brioche som är kanske världens godaste bakelse. Tänk wienerbröd/bullbröd med en fyllning av nån slags jordgubbskräm och mandlar. Jag ville aldrig gå därifrån, utsikten, maten, slottet.

 

Men säg det goda som varar för evigt, det var dags för hemfärd efter en lång, lång dag. Och egentligen var det ganska skönt. Hemma satt vi som zombies innan vi insåg att vi inte kunde fortsätta så, utan vi peppade till inför Eves fest och jag kände mig som en rockbrud i höga klackar och svart/silver på kroppen. Antiklimax deluxe när vi kom dit, endast sex personer var där. Men tji den som ger sig, jag slog mig ner mitt bland fransmännen med tanken att jag kom dit för att prata franska, då ska jag banne mig göra det också även om det bara finns sex fransmän att välja bland. Det visade sig att det var väldigt trevliga fransmän och jag hade en sjukt trevlig kväll med massa franska och nu är jag lite franska telefonnummer rikare. Det går ju att hitta vettiga människor här med!

 

God nyhet är också att jag är tillräckligt frisk för att gå ut och springa nu. Lite tråkigare nyhet är att ET är här nu, vilket innebär två veckors INTENSIV grammatik. Ni kan ju tänka på mig när jag sitter och tragglar konjunktiv, djävulens gåva till människorna.

 


torsdag: meningen med livet

"Folk frågar oss vad meningen med livet är; vi svarar:
KONJUNKTIV!" med armarna rakt upp i luften.

Är det något som är helt stört i huvudet så är det konjunktiv.
Alla känsloverb ska följas av konjunktiv. Förutom de som 
INTE är känsloverb. Tex "sentir" - "att känna"...

s t ö r t   i   h e l a   h u v u d e t !

/malin, linn och alla andra som NÅNSIN försöker lära sig franska.

onsdag: soirée franco-scandinave

En hel kväll i den vänskapliga fransk-skandinaviska andan!
Kan det bli bättre?

Jag tror faktiskt inte det, en sjukt rolig kväll med allsång till
Sommartider, När vi gräver guld & Känn ingen sorg för mig Göterborg
samt sköna franska klassiker som
Une belle histoire, Le rayon du Soleil (VEDERVÄRDIG LÅT) et d'autres..

Dans dans dans till Rihanna, Snoop, Black Eyed Peas, Justin Timberlake
och... eh. Inte så mycket mer, men det var sjukt kul.
Särskilt Nadjib som tog ut svängarna rejält.

Tidigare på dagen på hans musiklektion bjöd han oss på 
bröd, vin, ost, korv, etc. 
Bara Nadjib alltså. Om Sara Parkman är no-limit-girl så är Nadjib
NO-LIMIT-MAN!

Dessutom fick jag prata franska nästan konstant hela kvällen med 
diverse trevliga fransmän/fransyskor.
På söndag ska jag träffa en av dem för en fika. En basist som går mot strömmen,
han är ful. Men vad gör det, han låter mig prata franska.
Och musikkontakter är ju aldrig fel i denna bransch!

Det enda negativa med kvällen var väl att min jacka försvann.
Eller blev bortbytt, när jag skulle gå fanns bara en jacka kvar.
Inte min.
En äcklig, inrökt, småtrång skinnjacka med ett ciggpaket i fickan blev min nitlott.
Till råga på allt är det svinigt kallt nuförtiden, så man måste verkligen ha en jacka
på sig för att inte frysa ihjäl. Worthless!

Det enda rätta i sådana lägen är: Scrubs!

tisdag: torsk på tallinn

I fredags fick vi reda på av vår excentriske, men ack så underbare översättningslärare William, att han älskar torsk på tallinn. Jag tror att han pratade varmt och intensivt om den filmen i kanske tio minuter. Hur den filmen ligger på den absoluta humortoppen i svensk film.

Vi kände såklart genast ett enormt torsk på tallinn-sug och fixade hem filmen. Ikväll blev det så av, filmkväll med filmen, som enligt William Fovet, är sveriges bästa i humorklassen. Och ja, den har sina ljuspunkter, den tragiska komiken i ensamheten som skildras så sjukt bra. Sen är det kanske lite mer Williams humor än min, men kul var det.

Idag har jag även "hängt" en hel del med Jean-Yves, civilisation/prononciation-läraren. Civ-lektion, gick tillsammans till matsalen, åt tillsammans med resten av klassen och sist, men absolut inte minst, prononciation-lektion. Mycket franska säger jag bara, ja tack. Dagens prononciation-lektion var även dagens absoluta höjdpunkt då halva klassen dog av skratt. Undertecknad började gråta av garv, kanske inte så ovanligt, men likväl förbaskat skönt. Om man säger så, när tio pers ska härma samma sak i ring så kan det bli sjukt roliga omsägningar, typ en visklek, högt, på franska. Särskilt roligt blir det när någon härmar Jean-Yves när det inte är meningen.
Sjukt roligt.

Dessutom, grattis August 13 år!
Stora killen.

måndag: pannkaksmeister

Ikväll har jag vänt en pannkaka i luften över stekpannan.
Jag minns hur pappa jämt sa till oss när vi var mindre att han var bäst på det.
Fast sen slutade allting ändå i att pannkakan låg kvar i pannan.
Ingen pannkaksmeister som yours truly alltså!

Eller okej, han var väl grym på att slänga pannkakor i luften, men om jag medger det
så betyder det att jag inte är lika ensam på tronen som pannkaksmeister längre. Inte okej.
Jag behöver surfa lite på medgångskänslan lite till.


Monsieur Sympa har varit i farten igen.
Idag knackade han på dörren och frågade med ett stort leende om vi ville ha fler galgar.
Jag trodde han menade ifall vi behövde tvättmaskinen mera, och svarade lite knaggligt att jo, det ligger redan en tvätt i.
Då sprang han och hämtade galgar från rummet bredvid och vi fattade vad han ville.
Sen frågade han om vi kanske behövde en fläkt, ett bord, en stol. 
Eller varför inte en hylla eller ett skåp?

Allt med ett stort leende på läpparna och ett ständigt närvarande
"Mais je vous en prie!"

Han gör verkligen skäl för sitt smeknamn!
Han kan vara min favoritfransman.
Monsieur Sympa, vilken man!

fotnot. Sympa=Sympathique=Trevlig

lördag: ambassadörer, fotboll & franskt nummer

VIKTIGT!
+33-(0)6 42 29 38 19
mitt nya franska nummer, vill ni nå mig, smsa dit.

Två intensiva, roliga dagar.

Fredag: 
Coctail-mingel på slottet Institute Paul Bocuse (världens bästa kock) med den svenska ambassadören i Frankrike, Gunnar Lund. Vi, tio nerklädda svenska studenter, minglade med ABB-chefer och konstnärer och kände hur vi ville bli diplomater hela bunten. Jag och Annika smidde storslagna planer på spårvagnen till skolan sedan, medan en mörk, vacker kvinna storlog åt oss med värme i blicken. Jag vill nog bli nåt inom diplomativärlden ändå!

Efter den alltid lika inspirerande fredagslektionen med William Fovet var det mat på Carres Pegase innan Madame ringde mig från receptionen och bad mig komma ner. Lite smått skärrad sprang jag till hissen och åkte ner. För att inse att där stod Nadjib, vår musiklärare, som ville ha lite info som jag hade åt honom. Sen följde han med upp och drog historier på killarnas rum i nån timme. Verkligen intressant lärare! På ett bra sätt.

Lördag:
Picknick med monitörerna i la Parc de la Tête d'Or. Vi köpte det mörkaste brödet de hade på bageriet nere på hörnet, samt en vitlöks-/örtmjukost och gick i snabb takt till parken där vi åt och spelade fotboll. Men det var inte det enda parken hade att erbjuda. I halvtid sa monitör-Lionel: Kom så kollar vi på djuren! Och vi vandrar runt och tittar på apor, giraffer, lejon, tigrar, björnar, krokodiler och ELEFANTER. Ja, jag var litegrann i sjunde himlen. För er som inte vet så är elefanter mitt absoluta favoritdjur, jag samlar på prydnadselefanter, har en egengjord elefantmask som jag en gång höll ett föredrag om elefanter i, m.m. m.m... Wow säger jag bara. Mäktigaste djuret alive!

Efter att jag fann min framtid på en internetsida så var det dags för Lyon-Lille på Stade de Gerland. Kim Källström, allez allez allez OL! 2-2 och en himla spännande match med en del hoppande och massa hejande. Kylan trängde på, men vi gick hem genom natten efter en värd fotbollsupplevelse

Fredag: LÄRARBESKRIVNING!

Jean-Yves

 

Vår lärare i civilisation, dvs. samhällskunskap, samt i prononciation, dvs. uttal. J-Y är en äldre herre i yngre övre medelåldern med grånad hästsvans som sätts upp i ett brett silverspänne i nacken. Han bär oftast rosa eller lila skjortor till jeans, vilket ser bättre ut än man tror när man läser det bara såhär. Detta matchar han med glasögon och ett skratt. Väldigt kännetecknande för J-Y är att han ALLTID har nära till skratt. Han undrar ofta hur vi har det i Sverige och kan ge oss små anekdoter om Frankrike, som till exempel att alla bilar från Lyon har nr 69 längst bak i registreringsnumret därför att Lyon ligger i departement 69. Samma sak gäller för postnumret. (Paris=75) Under prononciation-lektionerna är det snarare skratt än tal som är kommunikationsvägen då blir en gigantisk ljudlig visklek när vi försöker uttala samma fras efter varandra, t.ex.:

L’homme est assis, la femme aussi. (mannen sitter ner, kvinnan likaså)

Detta uttalas

Låmm ett assis, la famm åsi

Fast det sista blir lätt la pharmacie (apoteket)

Och ja, fransknörd som jag är, det ÄR roligt. Särskilt när J-Y skrattar högst och vänskapligast!

 

Annick

 

Vår lärarinna i historia. En liten kvinna 50+ med röda läppar och spexiga glasögon som röker cigariller. Tar med oss runt i staden för att vi ska slippa lära oss historia i ett klassrum när den finns mitt runt omkring oss i staden, kyrkor, museer, gränder inomhus, romerska teatrar, basilisker etc. Kunnig om den franska historien. Dock rätt oförstående inför vår okunskap om densamme, hon verkar inte ha stenkoll på att Frankrikes fullständiga historia inte ingår helt och hållet i svenska kursplanen. Dessutom ställer hon frågor på ett anklagande sätt och verkar av och till ointresserad av vad vi har att säga. Men ibland är hon jättebra. Svängig lärare helt enkelt, jag vet inte om jag är positiv eller negativ.

 

Nadjib

 

Vår lärare i Les Chansons Français, alltså sjunger vi mest franska sånger till hans sköna gitarrspel och spexiga utspel. Man vet aldrig vad man ska förvänta sig när man går till lektionerna med denna Sverige-älskande man med yvig, mörk mustasch, krulligt, mörkt hår och flint mitt på. Hans favorituttryck är ”Rätt ska vara rätt”, på svenska. Han älskar Göteborg och ogillar Stockholm. Har han minsta tid över så tvekar han inte nånstans att fixa ostprovsmakningar, museibesök, teaterbesök, operabesök, pubkvällar, middagar med oss, för oss, bara för att han gillar Sverige så mycket. Helt enkelt en oerhört entusiastisk person. Senaste musiklektionen klädde han ut killarna i klassen i medeltidskläder och lät de sjunga en sång tillsammans med en utklädd kvinna. Som ett exempel. Eller som att han kom till Carres Pegase ikväll och hängde med oss. En fredag kväll! Råskön snubbe som drar historier om kvinnor tout le temps!

 

Michelle

 

Vår lärarinna i litteratur. En 40+ kvinna som gillar lite extravaganta accessoarer, typ spexigt halsband eller utstickande strumpbyxor. Är ny lärare på svenskutbytet, vilket märks. Hon varierar sina lektioner och låter oss diskutera böckerna vi läser, dock glömmer hon lite bort att tala om hur vi gör litteraturanalyser, det är synd. Annars är hon mycket trevlig kvinna som hjälper oss förstå böcker.

 

William

 

Vår lärare i översättning till och från franska. 45+ man med galna ögon som brinner för ord, oavsett om de är på franska, svenska, tyska, italienska, portugisiska, engelska, danska eller nåt annat av språken han kan. Han är egentligen överkvalificerad deluxe för ett vanligt lärarjobb där han lär svenska elever översätta banala texter till franska, eller franska elever att säga banala fraser på svenska, då han har vunnit översättningspriser och översatt flera böcker. Hans lektioner går alltid för snabbt, men man hinner ändå få sig till livs lite William tuggandes ord som i mantra när man föreslår olika översättningar som han godkänner eller inte efter lite provsmakning på meningarna med koncentrerad blick. Ett energiskt original.

 


världens bästa collocs

linn, louise, annika et moi
i gamla trånga rummet.
fast vårt nya ser ut typ exakt lika just nu med tvätten.

torsdag: flytt och intellektuell porr

För att ni överhuvudtaget ska förstå nånting av vad jag skriver i fortsättningen så måste ni förstå rollistan:

  • Madame: Kort krutkvinna, föreståndarinnan för stället vi bor på, hon som bråkade bigtime med en man för två veckor sen
  • Monsieur Sympa: Helskön, hyfsat ung kille som jobbar i receptionen
  • Mademoiselle d'Or: Hyfsat ung kvinna som jobbar i receptionen, verkar ogilla sin livssituation och tar ut det på kunderna...

Som ni kanske vet så var det dags för oss att flytta runt lite eftersom att vi hade vägglöss i vårt skitiga, men kära rum 705. Onsdag morgon går vi upp tidigt och börjar packa ihop våra kläder i olika tvätthögar, idag var ju den stora flyttdagen, äntligen skulle vi få flytta! Vi går ner och pratar med Monsieur Sympa som skrattandes lovar att hjälpa oss med så mycket som möjligt, det är ju inte vårt fel att det är kryp i väggarna, utan det står de helt för, alla omkostnader. Vi får lov att använda gratis-tvättmaskinen som inte alls är för gästerna egentligen, och han säger att först kommer städtanten efter 11 nångång och sen kommer Frankrikes motsvarighet till Anticimex och sanerar.

So far so good... Vi tar ner allt till tvättmaskinen och sätter igång en tvätt som inte kommer hinna blir klar innan vi måste dra på lektion vid ett. Jag sticker ner på bageriet och köper lunchbröd och jag och Linn festar loss i flyttyran. Precis när vi ska gå kommer "Anticimex" - La Service och går in med en hink i badrummet. Jag och Linn hade tänkt oss mer vita overaller och heltäckningsansiktsmask. Som i nån Beastie Boys-video om ni vet vad jag menar. Intergalactic tror jag den heter (bra låt med). Men icke. Och var är städtanten? Eh ben, inte vårt problem, vi går på lektion - historia och musik.

Vi kommer hem vid sex efter ett teaterbesök med musik-Nadjib och träffar på Mademoiselle d'Or i receptionen. Vi säger som det är, nu ska vi flytta, skulle vi kunna få nyckeln till vårt nya rum? Då säger hon: Nej, det är inte det som gäller längre, de har varit och sanerat så ni får bo kvar. Jag kan inte göra nånting. VILL VI BO KVAR I LÖSSRUMMET ELLER? svar nej. Vi lackar på henne och säger att det inte håller, att vi inte kan bo kvar där. Framförallt eftersom att städtanten uppenbarligen har GLÖMT vårt rum. Inte okej, nånstans. Nej, lössen är garanterat kvar, känns det så så är det så. Punkt.

Mademoiselle d'Or är dock benhård, hon ger oss nya lakan som vi ska bädda om själva, säger att hon inte kan låta oss bo i två-rum eftersom det blir dyrare. Nej, det är lugnt, tänk inte på att ni driver ett hotell och gästernas komfort ska komma i första rummet, det är lugnt... Nej, det är det inte! Jag och Annika sticker i alla fall till vår franska film-dejt med några fransyskor som pluggar svenska (amazing, huh?). Intellektuell porr på hög nivå. Det frigjorda 70-talet. En ung Gerard Depardieu med kompis hade trekant med en glädjeflicka (eller, det var ju 70-talet, de kanske var så allihopa? mamma, jag skojar) och rånade bilar. Allt i en idyll. Spännande... Så nu vet vi hur de gör i Frankrike! eh.

I alla fall så ringer Louise mitt i den franska filmen utan undertexter och säger att Madame frågat hur flytten gått varpå Louise förklarar vår frustrerande situation varpå Madame svarar att det är klart att vi ska få flytta! Så Louise får en nyckel och jag och Annika kommer hem efter vår galna bäver-färd genom Lyons metrosystem (ja, internskämt) till ett helt nytt och större rum. Det finns en gud trots allt! Vi älskar vårt nya rum som är helt fullproppat med tvätt. Och jag sover i en dubbelsäng helt själv. Det går bra nu, kompis det går bra nu.

Tisdag: VI ÄLSKAR LOTTA!

Ikväll var jag på fotboll. 
Lyon-Arsenal, UEFA Women's Cup.
3-0
2 mål: Lotta Schelin.

Ibland blir man verkligen lite extra patriotisk, kanske överdrivet.
Som en varm kväll som denna då man målar en stor skylt,
skriver VI ÄLSKAR LOTTA med stora bokstäver och 
jublar så fort hon nuddar bollen och alla runtomkring tittar.

Eller som när hennes lagkamrater efter matchen pekar på oss
och Lotta tittar upp och vinkar åt oss och vi har ett speciellt band.
Vi är svenskar allihopa. I en främmande stad, i ett främmande land.

Eller som när man går förbi IKEA och tänker att, där minsann, har vi
e n  a f f ä r  s o m  k a n.

Kanske allra mest när man snackar om olika företag på samhällslektionen.
Inser att man känner igen några få franska företag,
men kan nämna flera svenska. Och att Volvo står för säkerhet i Frankrike.
Och lyx.


Mest bra känns det ändå när man sitter här på det lilla mysiga caféet med internet.
OCH DE BÖRJAR SPELA EVERYBODY MED BACKSTREET BOYS.
Ungefär som när orkestern på stan började spela Toxic med Britney Spears.
Fransmännen vet ändå hur man vinner en Malins hjärta!

Söndagspromenad och Pesto

”Är det söndag får man götta sig” är ett vedertaget uttryck här i Lyon sen idag.

Jag, Louise och Linn tog metron och bussen till St Cyr där det pågick en äppelfestival. Lilla Kivik kallade vi det. Där fanns det äppelsaft, gigantiska äpplen i flera olika sorter, ett och annat päron, nötter, ostar (vi är ju trots allt i Frankrike), äppelmat, kakor, äppelmunkar m.m. Uppenbarligen ett familjeparadis för alla generationer.

 

Vi tre satte oss på en pittoresk trappa utanför en gammal kyrka och åt baguette med mjukost. Ja, vi kände oss franska. Baguetten och ostarna är ju, förutom vinet, typ de enda stereotyperna som stämmer annars. Baskrarna kan ni glömma, likaså mustascherna i princip. Sen strövade vi runt lite till på det lilla festivalområdet, lockades av bungyjumpen anpassad för 5-åringar även om det stod att det var för alla åldrar…

 

Klockan blev två och vi träffade Kerstin (svensk-lärare i Lyon som tar hand om oss lite), hennes man Michel, två franska elever, en mamma till en av eleverna samt de andra svenskarna som ville med på promenaden. Vi satte av mot St Fortunat. En kort, långsam, pittoresk söndagspromenad i solen tänkte vi. Ödet ville någonting annat visade det sig dock.

Det började bra, svettigt, soligt, uppför. Jag pratade franska med frankofonerna om mina loppbett, om omgivningen och språk. Det gick verkligen uppför. Och det var verkligen svettigt och soligt! Men väldigt trevligt. Dock verkade det som att Michel inte riktigt hade koll på vägen. Våra misstankar besannades så småningom när vi gick upp och ner, fram och tillbaka, in och ut. Efter några timmar kom vi i alla fall till världens vackraste utsikt över Lyon. Då kändes det mer okej att vattnet var slutdrucket och ryggen pärlig av svett.

 

Självklart betydde ju inte det här att vi var framme, en insikt som vi inte ville göra på en gång dock. Och vad värre var, Michel verkade veta ännu mindre hur vi skulle gå nu. Vi hittade en trollskog värdig en Bamse, tusen stigar och fransmännens svar på barkstigar, dvs stigar med stora, guldiga stenar. Och alla gick de uppåt, halleluja! Till råga på allt har jag börjat få ont i halsen. Men skam den som ger sig och framförallt skam den som inte är positiv trots dryga förhållanden! Så jag försökte peppa gruppen till stordåd och minsann, kom vi inte fram till slut?

 

Vieux St Fortunat är antagligen min framtida bostadsort. Galet, galet, galet vackert där. Tyvärr hann vi inte gå runt och strosa eftersom vi ville hinna med en buss tillbaka till civilisationen efter en lååååång (men mysig såklart, pepp pepp) eftermiddag. SJÄLVKLART går vi för långt och måste vända om och gå UPPFÖR hela backen igen, dessutom har vi bråttom. Känn peppen deluxe!

 

Hemma igen. Mat och vatten är det enda jag behöver för att kunna dö lycklig. Det är här peston i rubriken kommer in. Nu när jag har börjat äta nötter igen så har jag insett att jag faktiskt kan äta pesto likaväl. Dock har jag inte gjort det i praktiken. Förrän nu. Och oboy, det är verkligen gott! Som pricken över söndags-i:et kom Sarah över med några av hennes hembakta cookies och hjälpte mig att rätta en inlämningsuppgift. Dagens roliga nyhet kom hon också med: Hon och Martin är ett par. Så går det när två sköna personer träffas. Uppenbarligen har jag inte träffat någon skön fransmän än eftersom att jag fortfarande är singel… 

 

ps. Imorgon ska vi byta rum eftersom att vi har vägglöss. Jippi! ds.


Lördag: Parc de la Tête d'Or

Nu sitter jag på McDonalds och känner hur fel det är egentligen är att vara här. Eller alltså, det är väl mest för att jag har nån schism i min privata relation till McDo. Dock har de internet och jag inser hur gött jag tycker att det är att utnyttja McDo för egen vinning. Elakt, slugt men himla skönt!

Anledningen till att jag sitter här är självklart internet. Det kommer vara nere på Carres Pegase i typ två veckor, vilket har retat upp oss svenskar rätt rejält. Vi vill inte betala fullt pris när vi inte får allt vi är lovade att få. Dessutom är rummen rätt skabbiga, trots att vi har pimpat upp dem rejält, och vi börjar misstänka att betten som dyker upp på armar och ben varje morgon beror på vägglöss eller liknande. HÄRLIGT! eh.

Idag har jag tagit en lång lång joggtur från Rue Chevreul längs med Rhône norrut till Parc de la Tête d'Or där jag körde styrka i det blöta gräset innan jag joggade hem genom en fruktmarknad. Det var otroligt skönt och jag inser att jag nog kommer komma hem som en sjukt vältränad tjej, så se upp! Det hjälper ju till rätt rejält att vi går ut och dansar så ofta också. I torsdags var vi hembjudna till Sarah, vår monitörsgrupp, där vi blev bjudna på typisk fransk mat (jag vill nog stanna här..) och kakor och musik och sång, och efteråt möttes i princip alla svenskar på Le Sirius, en båt på Rhône, där vi dansade hela natten lång till surfmusik. Sjukt kul hade vi! Sjukt svettiga blev vi.

Annars måste jag säga att jag bor med världens bästa tjejer. Vi kan prata om allt och vi ordnar och fixar och gör allt så mysigt! Gemensamma måltider med prat om allt som betyder nåt och allt som man kanske inte riktigt våga tänka på att man är rädd för eller ser fram emot eller ja, allt. Jag trivs verkligen jättebra och, tyvärr alla ni andra lyon-svenskar, jag tror att jag har hamnat i bästa rummet! (även om det ger mig loppbett..) 

Senaste veckan

Ni får en snabb recap av vad som har hänt senaste veckan. Voilà!

  • Torsdag: Litterature, utgång på bar med våra franska monitörer. Dans och franska och roligt!
  • Fredag: Trötthet, lektion med fransksvensk översättare, välkomstcoctail med lärarna och monitörerna med franska delikatesser och hemfärd med musikläraren, skönast i stan, fet fest hos monitör-Sarah. Jättefin lägenhet, alla rökte inomhus, jag dog lite. Men jag hade roligt!
  • Lördag: Trötthet, marknad, chill, promenad, plugg, mat, Oh Brother Where Art Thou
  • Söndag: För många avsnitt That 70s Show, plugg, chill, tacokväll i killarnas crib, försök till utgång med monitör-Sarah, men allt var stängt så vi gick tillbaka och det blev konsert med undertecknad. Sarah bad mig gifta mig med henne. Jag tackade ja. Fast hon var inte den enda. Så jag kanske måste bli bigamist?
  • Måndag: Trötthet, vackert väder deluxe, joggajoggajogga, fika med Sarah ensam = massa franska = jag gillar henne skarpt, vi är väldigt lika, långmiddag med lära-känna-varandra-snack med roomiesarna. + Anders och Martin som anslöt senare. MYSIGT!
  • Tisdag (idag): Svenskalektion med franska studenter, atelier, civilisation med skön lärare, mat, internet!

Snart kommer en komplett lärarförteckning med för-/nackdelar, skön info m.m.
You can't wait!
Eller som man säger i Toulouse:
Ça vous tarde!

Onsdag förra veckan...

Ni kanske har märkt att vårt internet har pajat. Dock finns ju räddningen i ett mysigt café med gratis uppkoppling och man får använda sina EGNA datorer och med sina egna TANGENTBORD. Yeah. Så här får ni ett gammalt blogginlägg.

 

 

Många (alla) av våra franska lärare har sagt till oss att det inte alls är vanligt att fransmän bråkar så det ryker. 

Okej tänkte vi, med receptionsbråket stadigt i minnet, och insåg att det kanske var lite väl naivt att tro att bara för att vi bevittnar ett bråk andra dagen så är det något ständigt återkommande och typiskt franskt.

 

Naivt eller inte, ikväll efter musiklektionen när jag och Linn skulle gå och fixa metromånadskort så gick vi till Place Bellecourt, Lyons centrum. Först irrar vi ner oss i en metronedgång men får genast hjälp av en urgullig, chic kvinna som försöker förklara vart vi ska istället. Vi går upp till marknivå igen och ser genast pikébilen. Eller ja, ju mer vi tittar desto fler inser vi att pikébilarna är. Kanske sju. I samma veva ser vi dem. Poliserna. Jag skämtar inte när jag säger att de har tjock skyddsutrustning som täcker halva kroppen. Hjälmarna är på, plexiglassköldarna skyddar de oskyddade delarna av kroppen och de står i grupp om tio. I kanske tre-fyra grupper. Hjälp, tänker vi, två oskyldiga svenskor på villovägar. Visserligen är det mycket folk ute, men vi ser inget än som kan anses vara anledningen till detta massiva polisuppbåd.

 

Då korsar vi gatan och stannar nästan mitt i. På andra sidan övergångsstället pågår en praktfull cat fight deluxe. Tjejerna (ja, de är flera stycken) drar varandra i håret, skriker åt varandra, sparkar ner varandra, slår dem som redan ligger och är allmänt otrevliga. Vissa försöker dra dem ifrån varandra, andra (vi) står bara och tittar bekymrat, men förundrat. Vart är världen på väg liksom?

 

Vi går snabbt tillbaka mot Carres Pegase (vår skabbiga, men mysiga hemvist), men stannar till för att fråga en polisman vad som händer. Det är festen efter att Ramadan är slut som tilldrar sig detta oerhörda uppbåd av poliser. Men han säger att vi kan vara lugna. Vad bra, vi känner oss jättelugna. Egentligen gör vi nog det, men det bådar ju inte gott detta för vår bild av de lugna, fridsamma fransmännen.

 

Eller, vem lurar jag? Det är väl vida känt att fransmän älskar att diskutera på gränsen till gräl. Så jag är egentligen inte alls förvånad. Ska bli spännande att se vad vi får bevittna härnäst... Vad tror ni?

 

Annars, dagen. 

  • Ut och jogga längs Rhône
  • Lunch avec les filles
  • Promenad uppför alla tusen trappor, kvinnan som sa "Bonne Chanse" (lycka till) visste vad hon snackade om
  • Historialektion på Gallo-Romanska Muséet
  • Musiklektion med den excentriske Nadjib. Sjunga franska sånger, ge mig mera!
  • Bråk på Place Bellecour
  • God middag avec les filles
  • Fruktansvärd magvärk

Livet rullar på med andra ord, IKEA-hyllorna är verkligen en stämningshöjare.

Nu ska jag spana in killarnas crib, de har lyxat till det med röda IKEA-prylar...


Samedi: Marknad & adress

Idag vacktes vi av ett marchband under vart fonster. Som aldrig la av.
Nar vi tittade ut genom fonstret insag vi att hela varan gata hade forvandlats till en gigantisk loppmarknad!
Inte oss emot, vi stack ut pa en gang och fyndade lite och ogonfyndade desto mer!
Vi kopte brod i ett bageri som var musiklarare hade rekommenderat oss och at frukost sen, lang helgfrukost.

Jag fortsatte strova runt pa egen hand och hittade detta internetcafé, vilket var bra eftersom internet pa Carres Pegase har slutat fungera for tillfallet. Lagom segt. Sarskilt eftersom att franska tangentbord typ ar det konstigaste jag vet.

Innan jag lamnar er for nu (med ett lofte om utforligare rapport sa fort internet borjar funka igen hemma) sa ska jag ge er min nya adress sa att ni antligen kan skicka ivag alla brev som redan ligger skrivna till mig i era byralador!

Malin Nilsson
Résidence Les Carres Pegase
31, Rue Chevreul
69007 Lyon
La France

A bientot!

RSS 2.0